northandsouth

Twee verhalen over de Amerikaanse Burgeroorlog. Eén over een soldaat in grijs (Cold Mountain), één over een soldaat in blauw (Neverhome). Beide hoofdpersonen zijn na bloederige veldslagen (onder andere bij Gettysburg) op weg naar huis, naar hun geliefde, maar niet zonder oponthoud. Ze maken vele omzwervingen, ontmoeten vreemde figuren, beleven mysterieuze avonturen, sluiten onvermoede vriendschappen – als Odysseus op weg naar Ithaka. In beide verhalen gedragen mannen zich als vrouwen en vrouwen zich als mannen.

Neverhome
 Laird Hunt (2015)
 Back Bay Books, 272 pagina's
 Historische roman

Cold Mountain
 Charles Frazier (1997)
 Hodder & Stoughton, 448 pagina's
 Historische roman

Bij wapperend kaarslicht met een goed glas wijn naast het dennengroen, onder een deken op de bank en dan wegdromen. Ik heb mijn kerstdagen genoeglijk doorgebracht met deze kinderboeken voor volwassenen, die doen denken aan gekoesterde jeugdliteratuur van mijn jonge jaren, De tuinen van Dorr van Paul Biegel en De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Hoe heerlijk was het vroeger om in de mythische werelden van Dorr of Nangijala te verblijven.

En hoe heerlijk is dat nog steeds. Biegel en Lindgren durven het in deze verhalen aan (en slagen erin) om verwarrende en ook griezelige thema’s van dood, verlies en liefde voorstelbaar en invoelbaar te maken voor kinderen van acht tot tachtig. Helaas zijn Cold Mountain en Neverhome daarbij vergeleken maar bleke vertellingen. Blijkbaar weten wij er als volwassenen alles van, van dood, verlies en liefde, lijken de auteurs te denken. Daarom moeten wij nu maar genoegen nemen met smaakvolle lyriek en gepast decorum dat soms neigt naar kitsch en vóóral geen fantasie – alsof je op zo’n begrafenis bent waar je niet kunt huilen en dan maar beleefd glimlachend je tanden laat zinken in een kleffe plak vanillecake.

Ook lekker hoor, daar niet van. Ik heb me prima zitten verliezen in de bossen van North Carolina en de sterrenhemel boven Big Sky Country, onder mijn dekentje op de bank terwijl het in de stad kerstjinglede en steengrilde. Alleen denk ik dat Cold Mountain en Neverhome niet graag zullen worden gelezen door kinderen, terwijl De tuinen van Dorr en De gebroeders Leeuwenhart jong en oud wat te bieden hebben. Dit zegt iets over hoe sommige verhalenvertellers hun ambacht meesterlijk beheersen en hoe anderen blijven steken bij de handige kneepjes van het vak, al dan niet bijgestaan door een redacteur die precies weet wanneer de tearjerker van stal moet worden gehaald.

Kinderboeken voor volwassenen
Week 50

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s